HTML

Kaszi menni nyugat!

Egy szerencsés fordulat következtében huzamosabb időt fogok tölteni New York-ban és Londonban. A blogomban szeretnék megosztani minden érdekes és kevésbé érdekes történést a nagyérdeművel az itt tartózkodásom alatt.

Friss topikok

  • matovEire: heh, instant heart attack... Na ha esetleg atruccansz ide a krumplievok szigetere, akkor ide erdem... (2012.05.01. 17:26) Mission H - 2. rész
  • gaborkaszab: @Mgr. Karel Gott: Szerintem ez egy olyan téma, amiröl beszélni kell, szóval örülök hogy felhoztad.... (2012.03.28. 22:53) Odú
  • gaborkaszab: @V_Ny: Látom, lejött a lényeg. Azt észre sem vetted, hogy "K" ügynök mekkora egy király csávó, mil... (2012.03.28. 22:51) Mission H - 1. rész
  • Mgr. Karel Gott: @gaborkaszab: Bizony kár, de majd legközelebb, valahol máshol. Hát igen, azért így is jó volt...... (2012.03.28. 14:21) Happy (?) End
  • gaborkaszab: @Mgr. Karel Gott: Igazan koszonom a kedves bokot Atti..., oooo Karel ur :) (2012.03.25. 23:07) Flatiron Building

Empire State Building

2012.03.03. 17:46 gaborkaszab

Röpke egy hét késéssel, de megérkezett az előző bejegyzésben ígért Empire State Building-es cikk is. Mentségemre legyen szólva, hogy nem értem rá. Így már sikerült is kimagyaráznom magam, igaz? :) Így belegondolva, nem őrölnek valami hatékonyan a blogírás malomkerekei, mert ez az élmény már két hetes lesz a mai napon, mikor is papírra, vagyis képernyőre kerül. No de sebaj, lássuk a szokásos ismertetőt!

Szóval ez a sztori még a múltkori, Staten Island-re kompozással esett meg egy napon. Az Empire State Buildingbe két módon lehet jegyet szerezni. Egyrészt meg lehet venni a helyszínen, nyilván, másrészt, lehet neten foglalni és a kinyomtatottal érkezni. Mi nem vettük meg előre, pedig azzal spóroltunk volna 10-15 percet a sorban állásból. Én úgy voltam vele, hogy úgysem tudjuk kinyomtatni, és tök felesleges, de amikor megérkeztünk, az előtérben jópár automata fogadott, amikkel az előfoglalt jegyeket lehetett kinyomtatni. Szóval, megéri ezt a módot választani. De mindegy is. Ahogy közeledtünk az épülethez, lépten-nyomon emberekbe botlottunk, akik jegyet akartak nekünk eladni az Empire State Building-be /ezután ESB/, de nem akartunk megkockáztatni egy esetleges átverést. Pedig elég meggyőzőek voltak az urak, csak nem értem, hogy ha az utcán is árulnak, akkor minek van pénztár az épületben... Szóval nem hagytuk magunkat a kísértésnek, és inkább az épületben vettük meg a tiketteket. Miután bementünk, az automatákat elhagyva egy kis sorban állás fogadott minket /az első.../. Itt megvizsgáltak, átmotoztak, nehogy aztán valami veszélyeset vigyünk fel, mondjuk egy kiskanalat, vagy hasonló galádságot. Megörültünk, hogy pikk-pakk megvolt a sorbanállás, de rá kellett jönnünk gyorsan, hogy csak a következő sorba csöppentünk. Itt a jegyeket tudtuk megvenni. Az ezutániban közös képet tudtunk csinálni egy kék háttér előtt, amire odafotosoppolták később az épületet. A következő, számszerint negyedik sor már a lifthez várt... Szóval nem két perc volt, amíg feljutottunk a kilátó részbe. Szerintem össz-vissz lehetett egy óra is, de ez csak egy durva becslés, mert az időt nem néztem közben.

Egyébként két különböző jegyet lehet venni. Van egy, ami a 86-odik emeletre szól, a másik pedig a 102-edikre. Mi az előbbit vettük meg, mert nem igazán láttuk a különbséget a kettő között, csak azt a másfél-kétszeres szorzót, ami az árban jelentkezett. Kelet-európai városnézés, igen :) Szóval nagy nehézségek árán eljutottunk a liftig, ami felvitt minket a 80-adik emeletre, ahonnan két választásunk volt feljutni a 86-odikra: Vagy beállunk ismételten egy sorba, ami egy újabb liftre vár, vagy a maradék hat emeletet gyalog tesszük meg. Egészséges fiatalemberek módjára megvártuk a liftet gyalogszerrel mentünk fel, persze. A bejáratnál kezdődő sorozatos hercehurca elgondolkodtatott ugyan, hogy megéri e ez egyáltalán, de mikor megláttuk fent a kilátást, minden kétség szertefoszlott. Iszonyat nagy élmény olyan magasról látni a várost. Amíg az utcán sétálsz, csak az épületek tövét látod, és van olyan aminél eléggé ki kell tekerned a nyakad, hogy meglásd a tetejét is. Viszont az ESB-ből minden alattad van, csak a tetőket látod :) Nagyon jó.

Iszonyat mennyiségű tényanyag van a toronyról a neten, ha valakit érdekel nézzen utána, én most nem fogok ilyen mélyen belemenni. Azért kedvcsinálóként jöjjön pár érdekesség: Az Empire State Building 1931-ben készült el és a világ legmagasabb épületének számított a World Trade Center felépítéséig. Azóta már jópár magasabb épület van nála. A teteje 381 méter magasan van, de ha az adó-vevő tornyot is beleszámoljuk, akkor eléri a 443 métert. Az ominózus szeptember 11 óta majdnem minden földfelszíni tv és rádióadás innen van szétszórva. Az alsó 85 emelet irodaként üzemel, ergó emberek dolgoznak itt. Nem is kevesen, ugyanis naponta kb 21ezren végzik itt a munkájukat. Ezzel ez a második legnagyobb irodakomplexum az USA-ban a Pentagon után. Állítólag, ha nagyon fúj a szél, akkor a fentebbi emeleteken ferde a víz a wc-ben, mert bedől a torony :) A tetejét különböző színekben szokták kivilágítani annak függvényében, éppen milyen esemény van. Például, amikor megnyerte a Super Bowl-t a Giants, akkor kék volt, az elnök napján, meg az amerikai lobogó színeiben, kék-fehér-pirosban pompázott (utóbbit látjátok a képen kicsit fentebb)

Szóval fajintos volt, ajánlom mindenkinek aki erre jár. Mondjuk aki erre jár, az az én tanácsom nélkül is fel fog menni :) A következő képen meg megtalálhatjátok a Szabadság-szobrot is, ha szemfülesek vagytok. Sőt a WTC helyén épülő Freedom Tower is rajta van, ami majd magasabb lesz, mint az ESB. Egyébiránt a félsziget csücskén tornyosuló ojjektumok alkotják Manhattan déli részét, vagyis a világ pénzügyi vérkeringésén központját Wall Street-estől, Freedom Tower-estől. Ahoj!

3 komment

Címkék: new york sor empire state building

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszimenninyugat.blog.hu/api/trackback/id/tr434286562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomopix 2012.03.09. 13:14:40

Pont ugyanilyen fotókat csináltam én is fentről anno - csak éppen a 102-ről :-)

gaborkaszab 2012.03.10. 02:41:55

@tomopix: Végre valaki, aki már járt a 102-ediken :) Mit lehet ott fent csinálni? Vagy csak annyival másabb, hogy laza 16 emelettel magasabban van?

Mgr. Karel Gott 2012.03.22. 09:44:53

Mennyire igaz ez a kelet-európai városnézés metódus... Mi is Gottová asszonysággal hasonló módon próbáltunk végigszaladni a városon (,illetve az országon), és sokszor rá kellett jönni, hogy semmit sem ér a birodalmi koronánk/forintunk errefelé.
süti beállítások módosítása