HTML

Kaszi menni nyugat!

Egy szerencsés fordulat következtében huzamosabb időt fogok tölteni New York-ban és Londonban. A blogomban szeretnék megosztani minden érdekes és kevésbé érdekes történést a nagyérdeművel az itt tartózkodásom alatt.

Friss topikok

  • matovEire: heh, instant heart attack... Na ha esetleg atruccansz ide a krumplievok szigetere, akkor ide erdem... (2012.05.01. 17:26) Mission H - 2. rész
  • gaborkaszab: @Mgr. Karel Gott: Szerintem ez egy olyan téma, amiröl beszélni kell, szóval örülök hogy felhoztad.... (2012.03.28. 22:53) Odú
  • gaborkaszab: @V_Ny: Látom, lejött a lényeg. Azt észre sem vetted, hogy "K" ügynök mekkora egy király csávó, mil... (2012.03.28. 22:51) Mission H - 1. rész
  • Mgr. Karel Gott: @gaborkaszab: Bizony kár, de majd legközelebb, valahol máshol. Hát igen, azért így is jó volt...... (2012.03.28. 14:21) Happy (?) End
  • gaborkaszab: @Mgr. Karel Gott: Igazan koszonom a kedves bokot Atti..., oooo Karel ur :) (2012.03.25. 23:07) Flatiron Building

Odú

2012.02.07. 03:51 gaborkaszab

Csókoltam mindenkit! Ahogy a legutóbb ígértem, jöjjön egy kis fejtágítás a szállásról. Mielőtt belecsapnék a lecsóba, annyit megjegyeznék, hogy kijött a szpész gomb a laptopon, amit nem sikerült visszatennem, és ez ráhatással lehet egy kicsit a külalakra :) Hogy jött ki? Jogos kérdés. Nyikorgott, meg akartam javítani és így sikerült :) Na, de ne kalandozzunk nagyon messze, térjünk vissza New York-ba. Pontosabban Jersey City-be, ugyanis itt található a szállásom. Ez mondjuk Budapestre lefordítva annyit tesz, hogy Újpesten, vagy mondjuk Kőbánya-Kispesten lakom. Nem Káposztásmegyeren, mert ott nincs metró :) Ha ránéztek a mellékelt térképre, láthatjátok, hogy azért nem a világ végén van, és a központnak számító Manhattantől csak a Hudson river választja el.

Magáról Jersey City-ről nem tudok valami sokat. Az tuti, hogy ez már egy másik államban van, New Jersey-ben és emiatt a New York-iak úgy tekintenek erre a helyre, mintha a földgömb legtúlsó pontja lenne. Sőt, a How I Met Your Mother szerint kifejezetten lenézik a Jersey-ieket. :)

Azt  hogy ez mégsem a világ vége, az is bizonyítja, hogy pikk-pakk be lehet jutni a "Nagy Alma" központjába. Innen egy PATH (Port AuTHority of NY & NJ) nevű hév/vonat/metró szerű eszköz fél óra alatt elrepít minket Manhattan azon részére, ahonnan a munkahely 10-15 perces séta, vagy 5 perces metró távolságra van. De a városrész déli szegletében található World Trade Center megállóhoz két megállót kell csak utazni. Este és hétvégén is jár. Egy szó, mint száz, gyorsan bent vagyok.

És akkor a környék kivesézése után térjünk rá magára a lakásra. Az épület, amiben elszállásoltak, egy harminc akárhány emeletes torony. Nem tudom, pontosan mennyi, de aki megszámolja a képeket, az kap egy eredeti amerikai valamit az aláírásommal. Akár ki is menetnék a lifthez, megnézni, meddig van számozva, de nekem így egyszerűbb :) Nagyon pöpec kis épület, akit jobban érdekel, ezen a linken meglesheti: http://www.50columbusjerseycityapartments.com/ColumbusTowers/Index.aspx Én a 9-ediken lakom, de nálam sokkal szerencsésebb versenyzők a 27-edik és a 31-edik emeletre kaptak szállást. Készítettem egy panorámaképet a kilátásról a nappaliban:

 

Nagyon bejön a lakás is, bár az első élményünk nem volt a legkellemesebb egymással. Amikor megérkeztem hullafáradtan, az fogadott, hogy akkora huzat van, hogy alig tudom kinyitni a bejárati ajtót. Az összes ablak nyitva volt, fűtés semmi és dög hideg a lakásban. Kabátban üldögéltem, amíg nem sikerült egy kis meleget csiholnom :) És a fűtéssel meg is érkeztünk az egyetlen olyan dologhoz, ami a mai napig törést okoz a kis életemben. Ugyanis fűtés nincs, vagyis van,de csak a légkondival lehet. Ez meg olyan, hogy ha beállítom neki, hogy pl 70 fokot szeretnék, akkor elkezdni csapni a levegőt az adott hőmérsékleten. Nincsenek fokozatok, vagy csapja, vagy nem csinál semmit. De ha elérte a kívánt hőfokot a levegő, akkor sem lassít, ugyanúgy nyomja. A 70 fok, nem elírás volt, itt fahrenheit-ben számolnak, ahol ez kb 21 foknak felel meg. /Jelentem, az allergiám még nem jött ki a légkondi ellenére sem. Kopp-kopp-kopp/

Aztán, amin még most is mosolygok, azok a méretek. Mármint nem úgy általában a méreteken, hanem a lakásban található eszközökén :) A mikró akkora,hogy egy egész pulyka beleférne:) A hűtőben egy disznóvágás végterméke simán elveszne. Nem sikerült teljesen konzekvensnek maradniuk a lakberendezőknek, mert a tv persze nem akkora, mint egy mozivászon, de mindegy is, mert úgyis csak gané műsor megy. De, az überelhetetlen, ultimate abszurdum, az a mosógép. Vagy inkább mosó komplexum, ha így jobban tetszik. Ez a képen látható csöppség kábé 10-15 centivel magasabb, mint én, csak hogy el tudjátok képzelni, mert a kép kicsit csal. A felső része a mosógép, az alsó meg a szárító, és az egész egy mosással megbirkózik egy cserkész század hacukájával. Ha az autók teljesítményét lóerőben mérjük, akkor ehhez hasonlóan a mosógépek között ez egy 1000 mosónő-erős Bugatti lenne :) Ő a kis kedveském :) Következő furcsaság, hogy a fürdőben a csap ilyen tekerőkaros, mint amilyenek otthon is vannak, de ezt a kart csak oldalirányba lehet húzni, fel-le már nem. Magyarul egy-dimenziós a szabályozás, ami annyit tesz, hogy vagy nagyon jön a meleg víz, vagy kicsit csordogál a hideg. Aztán van még itt furcsa dolog. A hálóban például nincs világítás. Nem, nem égett ki az izzó, hanem egyáltalán nincs a plafonon vagy a falon lámpa. Ennek ellenére kapcsoló az van. Az éjjeliszekrényen van egy asztali lámpa, amivel fényt lehet varázsolni a sötétségben. Fura népek ezek. És akkor a boltban kapható gallon tejekről még nem is beszéltem... De a boltról majd egyszer később, ha már behatóan tanulmányoztam a piacot. Előzetesnek legyen elég annyi, hogy szerencséjük van, hogy itt nincs csipsz-adó, mert a termékek nagy részére rá lehetne tenni.

És szerintem mindent leírtam, ami említésre érdemes. Lazán ide kapcsolódik még a közlekedés, mint téma,amiről szintén lehet majd rittyenteni egy beszámolót, csak ezt a részét nem igazán látom még át a városnak. Esetleg majd később, ha jobban belejövök. Vasárnap viszont voltam egy kis városnézésen Manhattanben, ahol képek is készültek. Ezt vegyétek beharangozónak, és legközelebb valószínűleg erről, és az első (második?) benyomásról fogok regélni, képekkel aláfestve. Addig is a kommentelés legyen veletek!

6 komment

Címkék: new york közlekedés szállás mosógép

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszimenninyugat.blog.hu/api/trackback/id/tr234074171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomopix 2012.02.09. 10:23:43

Megtaláltam az odut street view-n. Elképzeltem a házikó mellett a Schönherz kolit, elég vicces volt :-)

gaborkaszab 2012.02.11. 05:58:53

Megnéztem, 34 emeletes. Jó nagy, de a vicc, hogy a környéken vannak jóval magasabbak is :)

Mgr. Karel Gott 2012.03.22. 10:05:02

Ez a fűtésrendszer számunkra is megoldatlan probléma volt a kintlét alatt, pedig mi itt a szeles Morvaországban azért hozzá vagyunk szokva a hideghez.

Mindenhol ugyanez a szabvány berendezés van: ha nyomatod a fűtést, akkor ugyan jó meleg van, viszont hangos, ha nem fűtesz befagy a valagad, ha pedig auto-ra teszed, akkor nem történik semmi, igaz ezt türelem híján sohasem vártuk ki.

Na és egy szó sem esett a wc-kről, illetve wc csészékről... rágóta tudjuk, hogy az egész város egy nagy wc csésze (lsd: www.youtube.com/watch?v=Tn0a2aCNJOM), de kíváncsi lennék mi a véleményed az amcsi budikról? :)

gaborkaszab 2012.03.25. 23:11:35

@Mgr. Karel Gott: hmmm. Amcsi budik. Arra gondolsz, hogy baromi sok viz van bennuk, mint egy medenceben es a salakanyagot csak ugy cupp, felszippantjak a vizzel egyutt, amikor lehuzod? :)

Mgr. Karel Gott 2012.03.28. 14:25:51

@gaborkaszab:

Igen pontosan erre. :) És ez azért említésre méltó, mert ennek ellenére sosem csap vissza. Valamiért meg tudták úgy oldani a csésze formáját, hogy ne bidé legyen a budiból, mint a legtöbb pottyantós alfajnál.
Jaj, eltértem a blog témájától, bár úgy hiszem mindannyiunk számára fontos kérdést feszegetek...

gaborkaszab 2012.03.28. 22:53:53

@Mgr. Karel Gott: Szerintem ez egy olyan téma, amiröl beszélni kell, szóval örülök hogy felhoztad. És tényleg nem csap vissza, pedig ettöl eleinte féltem :)
süti beállítások módosítása