HTML

Kaszi menni nyugat!

Egy szerencsés fordulat következtében huzamosabb időt fogok tölteni New York-ban és Londonban. A blogomban szeretnék megosztani minden érdekes és kevésbé érdekes történést a nagyérdeművel az itt tartózkodásom alatt.

Friss topikok

  • matovEire: heh, instant heart attack... Na ha esetleg atruccansz ide a krumplievok szigetere, akkor ide erdem... (2012.05.01. 17:26) Mission H - 2. rész
  • gaborkaszab: @Mgr. Karel Gott: Szerintem ez egy olyan téma, amiröl beszélni kell, szóval örülök hogy felhoztad.... (2012.03.28. 22:53) Odú
  • gaborkaszab: @V_Ny: Látom, lejött a lényeg. Azt észre sem vetted, hogy "K" ügynök mekkora egy király csávó, mil... (2012.03.28. 22:51) Mission H - 1. rész
  • Mgr. Karel Gott: @gaborkaszab: Bizony kár, de majd legközelebb, valahol máshol. Hát igen, azért így is jó volt...... (2012.03.28. 14:21) Happy (?) End
  • gaborkaszab: @Mgr. Karel Gott: Igazan koszonom a kedves bokot Atti..., oooo Karel ur :) (2012.03.25. 23:07) Flatiron Building

Times Square

2012.02.15. 06:24 gaborkaszab

Üdvözlet! Szépen-lassan, futtában kezdem felfedezni Manhattan titkait, de az igazi turistáskodás még mindig várat magára. Viszont van egy látványosság, ami mellett / amin keresztül napi rendszerességgel elsétálok. Ez a Times Square, ami alig van pár saroknyira a munkahelyemtől. Sőt, amint kilépek az ajtón, szinte arcon üt a sok villódzó fényreklám. Szóval, nem kell hozzá Sherlock Holmes-i furmányos logika, hogy kitaláljátok, ma a város (és a világ) egyik központjáról, a Times Square-ről fogok írni.

Helyileg Manhattan közepén található, ahol is a (négyzetrácson függőleges) 7edik sugárút, a (négyzetrácson ferde) Broadway találkozik. Lehet kellene egy Manhattan-es gyorstalpalót is írni valamikor, de jelenleg elégedjetek meg a négyzetrácsos magyarázattal :) Na de akkor. Mivel nem egy kis térről van szó, ezért nem csak ezt a kereszteződést öleli magába, hanem egészen a (négyzetrácson vízszintes) 42edik utcától a 47edikig elhúzódik. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy a munkahelyen két sarokra található  ***** irányban :)

Most, hogy már tudjuk, hol van, itt az ideje, hogy a nyakatokba zúdítsak egy kis történelmi jellegű, erősen kivonatolt ismertetőt is :) ÖÖÖ, most hogy így utánaolvastam, sok érdekeset nem sikerült a történelméről összehozni. Már az 1900as évek elején is felkapott helynek számított. Ekkor viszont még más néven, Longacre Square-ként volt ismert. Egészen 1904ig ezt a nevet viselte, mikor is egy bizonyos Adolph S. Ochs a 42ik utcába, azaz a tér déli sarkára nem költöztette az általa tulajdonolt újság szerkesztőségét. Vajon mi lehetett az újság neve? Persze, hogy a New York Times, amiről aztán a tér a nevét kapta. Zárójeles megjegyzés: Amennyiben jól tudom, a Times központja azóta már nem itt van, hanem egy pár utcával arrébb költözött egy nagyobb épületbe. Zárójel bezárva. Szóval 1904ben megkapta a tér a mai nevét és az első reklám megjelenéséig sem kellett sokat várni. Három hét múlva már fel is bukkant az első, és ezután (bolond)gombamód szaporodásnak indult. A történelem során elég sokat megért már a tér: Volt hírességek kedvenc állomása, szerencsejáték központ, de a 20as évek környékén a prostitúció és a bűnözés sem kímélte.

Ennyi elég is lesz a múltról, lássuk inkább, miről híres mostanában. Az első dolog, ami az ember eszébe jut, mikor meglátja, hogy aztaleborultszivarvégit, ez nagyon villog! És tényleg, kis túlzással az összes létező felületet beborították valami mozgó, pattogó, ugráló, zenélő, táncoló, vibráló reklámfelülettel. Esélytelen, hogy valaki elmenne a Times Square mellett, anélkül hogy észrevenné. (Nem úgy, mint mi az Empire States Building mellett, de ez már egy másik sztori) A tér egyben az autósoké és a gyalogosoké is. A 7edik sugárút általában tömve van autókkal, amik nagy része sárga taxi, viszont a terület többi része a gyalogosoké, akik keresztül-kasul ömlenek az úticéljuk felé. Mit lehet itt megnézni? A reklámokat, például :) Ezek mellett, a 49-edik utca felőli végén van egy piros fénnyel kivilágított lépcső, amiről elég jó kilátás nyílik a térre, és a 7edik sugárútra. Aztán kismillió színház van a környéken, amikre szinte lehetetlen jegyet szerezni, annyira tömve vannak (pedig egy igazi Broadway-show szerepel a listámon). Van még Madame Tussauds is, ami nem igazán hoz lázba, mert már voltam ilyenben, viszont ami érdekesnek tűnik, az a Ripley's Beleive It or Not! Itt mindenféle "Ez most tényleg igaz??" jellegű optikai, érzéki csalódásos és a fizika határait súroló, vagy csak egyszerűen hihetetlennek tűnő dolgok vannak kiállítva. Állítólag :) Ezek mellett a környék tömve van kisebb-nagyon, de általában egységesen méregdrága étteremmel és bárral.

Egy felmérés szerint 2011-ben ez volt a leglátogatottabb túrista látnivaló a maga, évi 39 millió(!) látogatójával. (wikipédia)

Egy vicces épület az angolul beszélők számára, amit magam fedeztem fel: Four Times Square. Nekem tetszett :)

Örvendtem és ezúton is üdvözlöm a rajongóimat!

8 komment

Címkék: new york történelem times square

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszimenninyugat.blog.hu/api/trackback/id/tr74110579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovapehu 2012.02.15. 12:57:13

A "Ripley's Beleive It or Not!" tényleg érdekesnek tűnik, kinyomtattam róla az internetet, arról képeket akarok!!!

A saját képeket hiányolom kicsit, sok a kopipészt:-)

Egyébként:
Kaszi for president!!!

gaborkaszab 2012.02.15. 13:32:54

@kovapehu: Ezt a gyorsaságot már szeretem. Saját kép eddig tényleg nem sok volt, viszont a Times Square-es ebben a posztban már az :)

kovapehu 2012.02.16. 13:17:48

Ma hallottam, hogy New Jersey-ban lesz Whitney Houston temetése szombaton, csak gondoltam szólok hátha érdekel:)

gaborkaszab 2012.02.17. 04:43:28

@kovapehu: Köszi az infót, lehet beugrom majd egy italra. De ha már New Jersey, akkor inkább megkeresném, hol forgatták a Shop-Stop-ot :)

És (köz)kívánatra töltöttem fel olyan képet, amin én is rajta vagyok.
Vikinek meg olyat, amin rajta van a piros lépcső :) Mindezt kettő az egyben.

Tommaso, a divatultra 2012.02.17. 09:48:29

Király a kép, meg a villogó lépcső meg minden. De ez a szigorú jenki ábrázatod? :-D
Dolgozz még rajta, zenét már küldtem hozzá FB-n... :D

Pupi

matovEire 2012.02.24. 10:52:30

Es Kaszi, mikor leszel hipster? hany het kell az atalakulashoz? :P
Mellesleg hajra ott a fejlett nyugaton.

gaborkaszab 2012.02.25. 15:09:23

@matovEire: Hali! Hogy őszinte legyek, most fel kellett csapnom egy szótárt :) Jelenleg még nem fenyeget a veszély, hogy magába szippantson a jazz világa, de ki tudja, még van 3 hetem itt :)

gaborkaszab 2012.02.25. 15:10:25

@Tommaso, a divatultra: A szigorú jenki ábrázaton azóta is dolgozom. Csiszolgatom a tükör előtt. Köszi a zenét hozzá, elég jól haladok a segítségével :)
süti beállítások módosítása